dilluns, 20 d’abril del 2015

Els Riscos Naturals

RISCOS ASSOCIATS A PROCESSOS INTERNS

Riscos sísmics
Les zones amb més activitat tectònica són les que presenten una activitat sísmica més gran. Altres causes de moviments sísmics són l’activitat volcànica, les esllavissades, les explosions, l’extracció i la injecció de fluids en el terreny, l’emplenament de pantans i les activitats miners.
Els efectes principals dels terratrèmols són:
§ Les sotragades del sòl i dels edificis. La majoria de les morts es produeixen en ensorrar-se les construccions.

§ Els desplaçaments superficials del sòl. Són produïdes per les falles del terreny.

§ Les esllavissades de terres. Poden desencadenar milers d’esllavissades, depenent del terreny.

§ Els tsunamis o sismes submarins. Onades que es desplacen a gran velocitat, produïdes en una massa d’aigua oceànica. Per l’alçada de les onades es pot saber la força de l’impacta.

Factors que incrementen els riscos sísmics
§ Les zones aglomeracions humanes situades en zones de fractura, o sobre sòls poc consolidats, estan especialment exposats.

§ La devastació més greu es produeix als barris superpoblats dels països pobre, on abunden construccions de baixa qualitat.

§ En els països rics, els factors poden ser l’envelliment de la població, el valor de béns... Molts terratrèmols han produït efectes secundaris a causa dels danys en les vies de comunicació i en els subministres d’aigua, de gas i d’electricitat.

La prevenció dels riscos sísmics
L’única mesura eficaç per prevenir un terratrèmol és determinar zones subjectes més risc i pal·liar-ne els danys. La prevenció ha d’assegurar la integritat de les infraestructures que garanteixen l’ajut i serveis després d’un terratrèmol. La reducció dels danys depèn de l’adopció de mesures especials en les zones de més risc.

Factors que incrementen els riscos sísmics
§ Establir unes zones amb restriccions per a la construcció prop de les falles conegudes.

§ Restringir l’ús del sòl en zones propícies per a la producció d’esllavissades.

§ Reforçar les estrictes dels edificis existents i dissenyar de nous.

§ Fomentar la contracció d’assegurances per pal·liar les pèrdues econòmiques.
(Els efectes dels terratrèmols forts poden ser devastadors)

Riscos causats per deformacions
Entre aquests riscos es destaquen els següents:
§ Les grans deformacions tectòniques determinen els trets fonamentals de la superfície terrestre en moltes regions. Aquestes característiques poden augmentar els riscos; per evitar-los s’ha de conèixer la historia geogràfica del terreny a la que afecten.
§ Les deformacions de petita dimensió tenen més importància perquè es produeixen més ràpida que les anteriors i tenen afectes a curt termini. Per evitar els riscos és necessari estudiar la disposició de les fractures, incloent-hi les petites falles, les diàclasis d’origen divers i l’esquistositat.


(A la foto es pot apreciar com les plaques tectòniques erosionen el paisatge fent plecs com aquest)



RISCOS ASSOCIATS A PROCESSOS EXTERNS


Riscos associats a l'erosió

L’erosió és l’arrencada i la retirada de materials d’una zona degudes als agents evacuadors que intervenen en els processos geològics externs com les aigües superficials, glaceres, el vent, etc.
L’erosió pot construir un risc, bàsicament per dos motius:

§ Per la pèrdua de recursos que porta associada. La més important és la pèrdua del sòl. L’erosió destrueix fàcilment el sòl, en arrossegar-ne la capa més superficial, i produeix la desertització.
§ Per l’acció dels materials que són mobilitzats. Quan les aigües superficials arrenquen i transporten grans quantitats de sediments, aquests constitueixen un risc important pel fet que poden omplir preses o centrals hidroelèctriques i obstruir les turbines, i poden augmentar la taxa de sedimentació al litoral i alterar la dinàmica costanera. En cas dels rius, poden bloquejar el fluix de l’aigua a la llera i provocar inundacions sobtades.
Factors que incrementen l’erosió i la prevenció dels processos erosius
§ Factors que incrementen els riscos. Destaquen els pendents, l’escassetat de vegetació i de cohesió de materials del terreny, l’existència d’un clima àrid, l’impacte de certes intervencions humanes...
§ Mesures bàsiques de prevenció. Determinar l’ús més adequat del terreny en funció de la seva sensibilitat o l’erosió i reforestar o amargenar i mantenir les cobertes de vegetació en els vessants.


(En aquesta foto es pot veure perfectament com els humans erosionem el terreny)



Riscos associats a processos gravitacionals

Els moviments de materials en els vessants es pendent s’originen molt sovint i son deguts a causes naturals o a activitats humanes. En aquest procés no actuen ni l’aigua ni el gel ni el vent i a més es poden detectar quan actuaran i poder evitar-los.
La perillositat dels desplaçaments gravitacionals es deu a dos aspectes fonamentals:

§ Que els materials que es desplacin puguin fer destrosses i ferir a gent.
§ Que el terreny on està situat es desplaci 

Els danys produïts depenen de la velocitat i força la qual es desplaci. La susceptibilitat del vessant a patir fenòmens gravitacionals dependrà de l’estabilitat que pot canviar els anomenats factors desencadenants.


Riscos associats al tipus de subsòl
Diversos terrenys hi ha roques i formacions geològiques que poden crear catàstrofes. Aquets fenòmens poden comportar greus riscos pe assentaments humans que hi ha . Els principals riscos associats a aquets fenòmens són aquets:

§ Riscos causats per la subsidència o enfonsament del terreny: Els descensos lents i continuats del sòl no provoca víctimes però origina gran pèrdua de diners. Pot ser produïda per diferents causes i diferents escales. Pot causar grans danys en estructures del carrer subterrànies.
§ Els riscos causats pels sòls expansius: El seu inflament pot inestabilitzar els fonaments de les construccions.
§ Els riscos deguts a les formacions càrstiques: La dinàmica i morfologia dels terrenys calcaris pot causar petits terratrèmols o accidents semblants. En terrenys càrstics de guixos o sals el perill encara es mes gran ja que els processos evolucionen més ràpid.
(Podem veure a la foto com una part de la carretera s'ha enfonsat)



Riscos associats a la neu i al gel

Allà on l’aigua està en estat sòlid o va variant molt sovint es una zona on esta alertada de riscos.

Riscos en zones fredes no glacials i amb abundants nevades: Els canvis de l’estat de l’aigua fan que l’aigua, les roques, el sòl canviïn de volum i els quals provoquen inflaments, trencaments, esllavissades, descamacions i desagregació de blocs. El risc més freqüent en aquestes situacions son les allaus de neu.

Riscos en zones glacials: Els diferents tipus de glaceres i la presència de masses de gel condicionen la bona mesura dels riscos. Els mes freqüents son les allaus de blocs de gel, les allaus de mantells de neu, les inundacions per fusió ràpida, el trencament de preses naturals, etc.

Riscos associats a la neu i al gel a España: No acostuma a passar al nostre país, tan sols a zones altes de muntanya o a hiverns molt freds a partir d’una certa altura. A les nostres alçades que estem els riscos més freqüents son les gelades i les destrosses que pot fer a l’agricultura i a les obres públiques.

En el nostre país el Servei Meteorològic de Catalunya publica diàriament allà on hi ha el risc d’allaus al Pirineu.



(En aquesta foto podem veure com cau un allau de neu)

(Video que ens ensenya, a partir del segon 55, com cau un allau de neu i mostra la perillositat d'aquest).


Riscos associats a la dinàmica fluvial

Són els riscos de perdre alguna vida per culpa dels diferents tipus de corrents d’aigua. El més important és la inundació o avinguda; aquests es produeixen quan l’aigua cobreix un terreny que normalment no està submergit.
Les inundacions són causades per culpa de les condicions meteorològiques (com precipitacions intenses), del desgel (quan es desgela molt bruscament una amplia quantitat de neu), del nivell del mar, del trencament de dics naturals o causes antropògenes (com preses mal construïdes, desforestació,...).
Les inundacions o avingudes són molt perilloses perquè poden portar pèrdues humanes, pèrdues econòmiques en el camp, la indústria o el comerç,...


(En aquestes dos imatges podem observar quin impacte poden arribar a tenir les inundacions quan es donen a les zones més properes a les persones).


(En aquest vidio podem veure, entre d'altres coses, les causes d'una inundació i com poder actuar davant d'aquest).

Riscos associats als processos litorals

Són els riscos que es deuen fonamentalment a l’acció geològica del mar sobre les roques que conformen el litoral i a la redistribució dels sediments al llarg de la costa.

Els principals factors que determinen aquests riscos són:

§ Els processos geològics costaners: Els processos geològics causats per les marees i per l’onatge del mar, poden erosionar les costes o alterar-ne les seves característiques.
§ Els grans temporals: Quan hi ha canvis meteorològics bruscos, aquests intensifiquen molt els impactes del mar. Per exemple, quan baixa la pressió atmosfèrica, provoca que el mar s’esveri i les seves onades arribin molt més lluny de lo normal.
§Certes activitats humanes: els humans, que mitjançant diverses construccions de restaurants o cases a les costes i la gran contaminació que avoquem a la vora del mar, provoquem majors riscos que els que provoca el propi medi ambient.


(En aquesta foto podem veure quin és l'efecte dels humans a les costes)

Riscos associats a la dinàmica atmosfèrica
Els riscos meteorològics que causen més morts i destrosses a les zones on s’esdevenen, són les pluges torrencials, com les causades per la gota freda, i els fenòmens causats per la força del vent: com vendavals (que són ratxes de vent que arriben als 80 km/h i que provoquen la caiguda de molts arbres i fanals), ciclons tropicals (que són tempestes molt violentes, que s’originen a partir d’aigua calenta i fortes ràfegues d’aire. Els quals provoquen unes pluges molt fortes amb molts de vent que són molt destructius) i tornados acompanyats amb pluges.

 



(Cicló tropical, também anomenat huracà o tifó)





(Vendaval, ràfegues de vent menys fortes que els d'un cicló tropical)


(Vidio breu que ens explica perfectament com es formen els huracans o ciclons tropicals)

5 comentaris:

  1. recordeu que heu de comentar la informació publicada així com els vídeos de dos blocs del grup classe i fer els comentaris pertinents

    ResponElimina
  2. La informació publicada és la correcta tot i que hi ha faltes d'ortografia ("Vidio"), també procureu posar el mateix estil de lletra perquè quedi millor l'estètica de la publicació :)

    ResponElimina
  3. Informació adequada. Falta inserir el vídeo.

    ResponElimina
  4. La informació és correcta però es veu molt atapeït, bon treball.

    ResponElimina