Sostenibilitat


ACTIVITAT 3

- Busqueu: Què fan en els residus de Vilafranca. Quant és recicla? Es pot reciclar tot? Tot consisteix en reciclar?

Fa pocs mesos, a Vilafranca, es van canviar tots els contenidors de lloc i de disseny, per tal de (segons l’Ajuntament) renovar els carrers de la vila i dinamitzar el sistema de deixalleria. Però la realitat va ser que van reduir considerablement el nombre de contenidors al municipi, i els van canviar de lloc per tal de que la gent hi pogués arribar sense haver de caminar massa. Això em sembla un retrocés en aquest sistema de deixalleries perquè el que s’ha fet al final és treure contenidors per guanyar alguns diners (ja que el sistema de recollida de contenidors no ha de fer tantes parades). Això, des del nostre punt de vista, ha fet baixar el reciclatge a la vila, ja que s’han allunyat els contenidors d’algunes llars.

En el gràfic següent, fet pel mateix Ajuntament de Vilafranca, es veu quin percentatge de deixalleries són recuperades en comparació al valor de deixalleries no recuperades i amb el valor total de deixalleries generades. Es veu clarament el valor tan baix que hi ha de deixalleries recuperades. Però això no és degut a un mal sistema de recollida de brosses ni a que els vilafranquins, en general, reciclem poc. Sinó que és degut a que hi ha molts pocs tipus de deixalles que llencem al dia a dia que són aprofitables en un futur, per tant, no totes les deixalleries són aprofitables, i aquestes no cal recuperar-les.


L’estadística que veritablement ens ha de preocupar, o com a mínim fer-nos pensar és que el valor de la deixalleria no recuperada és gaire bé igual (i en alguns anys superior) que el valor de la deixalleria recuperada en el nostre municipi. Això si que vol dir que els ciutadans o els propietaris de comerços o indústries de la nostra vila no estem tractant o llençant les deixalleries on hauríem de fer-ho.

Això en quant a deixalleries en global, però si mirem en l’apartat dels residus avocats encara empitjora l’estadística:



En el 2010, només un 30% dels residus eren recuperats, però l’estadística és aquesta perquè en els últims 10 anys hi ha hagut una millora significativa. Ja que en el 2000, només un 10% dels residus eren recuperats. Això pot ser causat o bé per una mala gestió de cada família que llença totes les deixalleries a la mateixa brossa o es llencen on no toca, o bé per una mala gestió de l’Ajuntament que no col·loquen bones posicions els contenidors diferenciats, o perquè no proporcionen petites brosses per les llars que ens permetin separar millor les nostres deixalles.

No tot consisteix en reciclar, ja que no tot es pot reciclar, però si que cal reutilitzar més d’un cop i de dos tots els materials que comprem i utilitzem normalment per tal de reduir el nombre de residus (ja que si reutilitzes, compres menys i acabes generant menys residus). També és important reduir el nombre de deixalles emeses el màxim possible per tal de no acumular les deixalles.

A part, si tots els ciutadans de la vila reciclen correctament, per molt que no hi hagi un bon sistema de recollida de contenidors no serveix de res, perquè és necessari treure aquests residus fora dels carrers i portar-los a les fàbriques on se separen per categories i es duen a terme a diversos processos per tal de reciclar-los.

Alguns dels materials que no es poden reciclar són:

Alguns tipus de papers: Paper de fax i paper de calc, revistes i catàlegs, paper de regal, rams, cintes adhesives, tovallons i paper de cuina, paper de fotos, etiquetes adhesives

Alguns tipus de vidres: bombetes, miralls, miralls, ulleres de veure i de sol, tasses, testos i altres objectes de ceràmica

Tèxtils tenyits amb pintura: samarretes, teles, pantalons,...

Metalls: pots de pintura, aerosols, pots de crema o de maquillatge,…

Tant important és reutilitzar que la majoria de materials que no es poden reciclar són perfectament reutilitzables.

- Com ho faríeu perquè els residus que generen els vilafranquins fossin sostenibles?
Un residu sostenible vol dir que té un valor econòmic i ecològic, és a dir, ha de s un tipus de residu que a la llarga acabi sent econòmic (utilitzant-lo més d’un cop en comptes de tornar-lo a comprar) i ecològic (no llençant-lo pel carrer deixant-lo degradar lentament).

El reciclatge és vital per la reducció de la contaminació ja que si no recicléssim no podríem reutilitzar els nostres residus i hauríem de produir el doble, això provocaria que els materials malmesos s’estarien acumulant fins arribar a un punt que ja no hauria més capacitat per fer-ho. Això fa que el reciclatge tingui un paper molt important en l’actualitat.
La famosa  regla de les tres R (en la qual s’inclou el reciclatge) és la millor forma de generar residus sostenibles. La regla aconsella que, els residus, cal Reduir-los, Reutilitzar-los i Reciclar-los.

Reduir

Per tal de produir menys residus, cal reduir el nostre nivell de consum de materials innecessaris, per exemple: les bosses de plàstic d’un sol ús que fem servir quan anem a comprar representen un gran problema ambiental, ja que tenen una vida molt curta i esdevenen residus al moment, i al ser lleugeres i trencar-se fàcilment, es poden dispersar pel medi sense control o de forma involuntària.

Reutilitzar

Un cop hem reduït el que fem servir, cal estar atents per aprofitar tot allò que en primera estància sembla que ja no ens serveix, ja que els materials, els objectes i els béns de consum poden tenir més d’una vida útil. Per exemple: la mateixa bossa que has comprat per fer la compra, pot servir per moltíssimes més coses; o qualsevol llauna comprada i buida, pot servir per fer jocs de manualitats a l’escola. No cal tirar els objectes que no necessitem més a la primera. Primer hem de pesar si té angula utilitat més per a mi mateix, o per a qualsevol altre persona.

Reciclar

Reciclar és canviar la forma o la estructura d’un material que ha arribat al final de la seva vida útil per tal de tornar-lo a fer servir en un futur. La bona separació  dels residus de cada dia és el necessari i gaire bé l´únic que hem de fer els ciutadans Existeixen  tres vies diferents per recollir les deixalles correctament:

§ Contenidors al carrer. Per aquest mitjà es poden separar les deixalles segons siguin: envasos de vidre (contenidor VERD), envasos metàl·lics, de plàstic i els brics (contenidor GROC) o paper i cartró (contenidor BLAU).
§ Deixalleries. En aquestes instal·lacions es recullen els residus que no poden deixar-se als contenidors del carrer, com ara les piles, els aparells elèctrics (equips informàtics, electrodomèstics, etc.), els dissolvents, les pintures, els pesticides o els fluorescents, entre d’altres.

§ Servei de recollida per a empreses o entitats, per a residus com la ferralla o les bateries o qualsevol màquina de les fàbriques que s’hagi espatllat. 


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ACTIVITAT 2

- Busqueu la contaminació per circulació dels cotxes que té una ciutat. Quin tipus de contaminacions generen? Quines molèsties als veïns?.

Tots els cotxes o automòbils que gastin gasolina, gasoil, dièsel o qualsevol altre compost derivat del petroli, és un gran agent contaminant per l’atmosfera terrestre. Aquest tipus de contaminació ambiental es dóna a totes les parts del món Sobretot a les ciutats, que són els lloc on s’acumulen més cotxes i més automòbils (ja siguin de transport públic o privat) i, per tant, és on més gasos s’emeten a l’atmosfera.

Es diu que els automòbils (en general cotxes), són contaminants perquè es desprenen una gran quantitat de substàncies químiques com: CO (monòxid de carboni) el qual és un gas altament tòxic que si s’inhala, encara que sigui poc, pot causar la mort; Hidrocarburs, que son productes orgànics que intoxiquen el pulmons i sol provocar moltes malalties respiratòries;  NO2 (diòxid de nitrogen) el qual és un gas altament tòxic que afecta el sistema respiratori greument; CO2 (diòxid de carboni) en petites quantitats és bo per a l’atmosfera tenir-lo, ja que manté la Terra a una temperatura ideal per la vida, però si es troba en excés provoca l’Efecte Hivernacle i és el causant de l’escalfament global.



Tal és l’impacte mediambiental causat pels cotxes, que a la Unió Europea, els vehicles com el bus, la moto i sobretot el cotxe, són els causants del 25% de l’emissió total de CO2, del 87% de CO i més del 66% de NO2.

Per aquestes grans emissions de diferents gasos tòxics són uns grans contaminadors atmosfèrics i ambientals, ja que a l’emetre tants gasos a l’atmosfera, aquesta s’acaba contaminant i pot arribar a generar grans catàstrofes en la Capa d’Ozó i en el medi ambient en general. Provocant moltes morts d’animals i plantes, i alguns cops morts humanes.

A part d’això, amb l’elevat soroll que provoquen els motors i els clàxons d’alguns cotxes, i tenint en compte que a les gran ciutats es provoquen grans embussaments, podem dir que aquests generen una gran contaminació acústica i moltes vegades estètica (ja que no és gaire agradable sortir al carrer i trobar-te una gran filera de cotxes plens de fum i on la gent s’escridassen entre ells i fan sonar el clàxon,...).



Això és un gran problema en qualsevol lloc, ja sigui de poble o de ciutat, ja que el soroll dels clàxons, el soroll dels cotxes quan arranquen, el soroll d’una sirena d’ambulància o de la policia (a part de la olor que deixen els pneumàtics, l’oli i la gasolina), no són coses que passin desapercebudes. És més, tots aquests sorolls i aquestes olors característiques dels cotxes i del tràfic en general és fàcilment detectat per els veïns i residents de les zones urbanes, a les quals els hi distorsiona les hores de descans.

En conclusió, els cotxes són uns perillosos agents contaminants del medi ambient i són capaços de crear grans catàstrofes a la atmosfera. Per tant, cal baixar el nivell de consum diari de gasolina, és a dir, cal no utilitzar tant els cotxes (sobretot a la ciutat).

- Com ordenaríeu el transport públic de Vilafranca perquè fos més utilitzat? Trobeu altres alternatives de mobilitat per als Vilafranquins. 

Per tal de fomentar el transport públic o diferents transports que no contaminen al medi ambient a Vilafranca, hem pensat en diferents propostes per tal de ordenar-lo o millorar-lo perquè aquest sigui utilitzat:

§ Primer de tot la sempre vàlida recomanació de caminar en comptes d’agafar el cotxe o la moto, ja que a part de no contaminar el medi ambient, es fa exercici, que mai va malament per a la salut.
§ Caldria incrementar el nombre de carrils bicis, ja que si no hi ha espais per on la gent pugui circular amb la seva pròpia bicicleta, estem gairebé prohibint que s’utilitzin aquest tipus de transport que no contamina.
§ A Barcelona igual que a les grans ciutats, hi ha diversos llocs on es lloguen bicicletes publiques. Seria una gran idea posar-ho també a Vilafranca, ja que si s’instal·len els carrils bici i hi han bicis de lloguer, les persones que no es poguessin permetre una bicicleta o un cotxe, la podria llogar i traslladar-se sense contaminar.


§ A Vilafranca ja existeixen un parell o tres vies de busos que viatgen de punta a punta de la vila. Per tal d’incrementar el seu ús, caldria fer més parades per tal de que tothom hi pugui accedir, a part de posar més busos repartits per cada barri i que passessin amb mes freqüència.


Vilafranca és una ciutat massa petita com per instal·lar-hi un tramvia o un metro, però si que es pot fomentar el transport públic amb les petites propostes que acabem de donar, amb les quals podria baixar molt la contaminació ambiental d’aquesta vila i a part, estaríem ajudant a que la gent faci exercici.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ACTIVITAT 1
- Busqueu quines despeses d'energia elèctrica té una ciutat com Barcelona o qualsevol altre que trobeu informació. 
Quan investiguem quin tipus de despeses elèctriques té una ciutat com Barcelona, podem trobar una pàgina del mateix Ajuntament de Barcelona que ens separa el consum elèctric de la mateixa ciutat en dos parts: consum domèstic i consum comercial-industrial. Això vol dir que l’energia a Barcelona, i a la majoria de les ciutats del món, l’energia elèctrica es gasta a les llars i cases i als negocis o a les indústries de les ciutats.

§ Consum domèstic: a la casa estem gastant energia contínuament sense parar, des de que ens aixequem (amb un despertador que sol ser elèctric) fins que apaguem els llums i ens anem a dormir. Cada dia anem gastant energia elèctrica sense control en totes les tasques de la llar com: l’ús de la calefacció i l’aire condicionat, l’ús de la caldera que ens escalfa l’aigua, l’ús de les llums que encenem a les cases (i molts cops inadequadament), l’ús d’altres electrodomèstics que gasten energia com la rentadora, el rentavaixelles, l’assecadora, l’ordinador, la televisió,... És a dir, gastem energia elèctrica gairebé en tots els moments del dia. Però el pitjor és que la gastem inadequadament.

Aquesta és una gràfica que mostra el percentatge de les diferents formes que utilitzem a la llar i que més electricitat consumeixen:



A principis de segle 21, era una realitat que es gastava més electricitat en el món de la indústria que en l’ús domèstic, ja que les dades ho mostren. Però al llarg dels anys amb els avenços tecnològics dels diferents electrodomèstics, és evident que ha canviat la estadística i a dies d’ara gastem bastanta més electricitat a la llar que no pas en les indústries. Gastem tanta energia elèctrica en les llars que en l’any 2005, el consum domèstic era el 56,7% del consum total d’energia a Barcelona (on normalment, en l’estadística no pujava del 52% o inclús arribava al 48%). Encara que en els últims anys s’ha equilibrat l’estadística notablement, gràcies a diversos plans executats per l’Ajuntament de Barcelona per tal d’estalviar electricitat.
 
§ Consum comercial-industrial: és evident que per tal de fer funcionar una fàbrica, indústria o negoci, cal una despesa d’energia elèctrica. Per això, l’Ajuntament de Barcelona ha fet una clara referència de que es gasta molta energia en quest sector (en els últims anys és el segon sector on més es gasta, després del consum domèstic).

Quan ens referim a consum elèctric a un comerç, ens referim a la despesa d’energia que fem quan engeguem totes les llums d’un botiga (com als aparadors), quan utilitzem les màquines necessàries per pesar aliments i per calcular el total que s’ha de pagar en la compra (els estris o eines que es troben a la caixa d’un supermercat, per exemple). Però en global això sol gastar pocs energia elèctrica.

El que de veritat gasta energia és quan s’utilitza a les diferents indústries o fàbriques de les ciutats, les quals estan tot el dia obertes i en funcionament, i amb totes les màquines i eines que s’utilitzen (com turbines), acaben acumulant una gran quantitat de electricitat consumida.

Aquests són, en general, les sectors o zones on gastem més energia elèctrica a les nostres ciutats o viles. Les quals es poden reduir fàcilment i mitjançant accions no molt costoses.

- Suposant que Vilafranca tingui una despesa proporcional d'energia elèctrica. Quines mesures faríeu a Vilafranca per reduir aquesta despesa?
Suposant que Vilafranca tingués una despesa d’energia elèctrica proporcional a la de Barcelona, i comparant les despeses en relació a la densitat de població que tenen les dos ciutats, sortiria una  gràfica així:


Es pot observar que hi ha moltíssima distància entre els valors de la despesa d’electricitat de Barcelona i la despesa elèctrica de Vilafranca. Gairebé no es pot ni comparar i ens ha sigut gaire bé impossible fer aparèixer les dos estadístiques en un mateix gràfic, però això és degut a que la població de Vilafranca és un 2,4% de la població total de la capital catalana.

Se’ns ha dit que hem de donar un seguit de idees que ajudessin a baixar aquests valors de despeses d’energia a les nostres llars des d’un punt de vista d’un sol habitant o individu, és a dir, què és el que podem fer com a una sola persona a les nostres llars o negocis per tal d’estalviar energia. I aquestes són les nostres conclusions:

§ Caldria fer servir programes en aigua freda per la rentadora o pel rentavaixelles, ja que si s’utilitza l’aigua calenta, abans s’ha d’escalfar l’aigua amb la caldera i es gasta molta energia.

§ Assecar la roba amb la calor del sol (ja que el clima mediterrani de Vilafranca ho permet molts dies a l’any) i no utilitzar tants cops l’assecadora (que gasta molta energia).

§ Només engegar el rentavaixelles quan estigi completament ple ja que a l’hora d’escalfar l’aigua gasta molta energia, i aquesta es desaprofitaria si només rentem 4 o 5 plats.

§ Mantenir la temperatura de la casa a uns 19 a 21 ºC, per tal de no utilitzar massa la calefacció o l’aire condicionat (electrodomèstics que més energia gasten de la llar) .

§ Fer servir làmpades fluorescents convencionals o compactes (baix consum) i no bombetes antigues que gasten massa.

§ Recordar-se’n d’apagar totes les llums que no s’estan utilitzant (no cal tenir tota la casa il·luminada quan estàs tancat en una habitació).

§ És important utilitzar el programa l'estalvi d'energia del monitor dels ordinadors, i quan s’acaba d’utilitzar-lo apagar l’ordinador i la seva pantalla.

§ Quan se’n va a dormir, cal apagar totes les llums de la casa, ja que no es necessiten per res.

§ Apagar els llums que il·luminen els llocs públics com museus, fonts o la majoria de les llums de parcs o carrers a partir d’altes hores de la nit. Deixant la visibilitat suficient com per poder caminar pel carrer.

§ Apagar les llums de tendes o botigues quan aquestes es tanquen i no estar tota la nit amb les llums dels aparadors encesos.

Aquestes creiem que són les accions o mesures bàsiques que hauríem de fer en el nostre dia a dia per tal d’ajudar a reduir el consum d’energia elèctrica a la nostre vila o ciutat. A més a més, hem pensat idees que no gasten diners (i, a sobre, en alguns cops te n’estalvia), i que no són gaire difícils de realitzar, per tal que tothom ho intenti fer per ajudar.

3 comentaris:

  1. Tret d'alguna falta ortogràfica i que no s'han treballat molt les idees de el transport públic, la resta d'informació és molt completa

    ResponElimina
  2. Bona reçerca d'informació respecte a l'activitat 2.

    ResponElimina
  3. Hem trobat que heu respòs molt bé les preguntes, la informació és correcte i el gràfic ens ha ajudat a entendre millor el contingut. Molt bé!!

    ResponElimina